February 18, 2018
You can use WP menu builder to build menusGEORGE TOWN: Lapan buah keluarga di Jalan Madrasah, Jelutong Pulau Pinang  tinggal sehelai sepinggang apabila kediaman mereka musnah dalam kebakaran  kira-kira jam 4 petang tadi.

Bagaimanapun, kebakaran yang  melibatkan rumah kampung  jenis kayu itu  tidak melibatkan sebarang kecederaan mahupun kemalangan jiwa.

Komander Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Jalan Perak, Ismail Md Zain berkata,  pihak bomba bergegas ke lokasi kejadian sebaik menerima panggilan pada jam 4.06 minit dan tiba 10 minit kemudian.

Sebaik tiba pihaknya mendapati, tujuh daripada lapan buah rumah musnah sepenuhnya berikutan api marak dengan cepat ekoran struktur kediaman yang diperbuat daripada kayu.

“Semasa pihak bomba tiba di lokasi kebakaran, sebahagian daripada lima buah rumah itu telah hangus terbakar dan api marak dengan cepat kerana rumah terlalu rapat serta jenis kayu,” katanya di sini hari ini.

Kebakaran katanya dapat dikawal pada jam 4.58 petang.

Sementara itu, seorang penghuni, Zaharah Mohd Nor, 67,  berkata kebakaran  berlaku ketika dia sedang  menunggu untuk menunaikan solat Asar sebelum dikejutkan dengan jeritan api oleh jiran.

Dia yang melihat kepulan api dan asap hitam terus berlari untuk menyelamatkan diri dan bersyukur kerana  dia dan empat ahli keluarga lain terselamat dalam kejadian tersebut.

“Waktu tu saya tak  ada buat apa, baru sudah sembahyang. Pukul 4 petang  dekat waktu Asar dengar jeritan ada api. Lepas tu dengar bunyi letupan, makcik pun keluar,” katanya ketika ditemui di lokasi kebakaran.

Seorang lagi mangsa, Rahalina Ahmad berkata, ketika kejadian dia sedang menonton televisyen dan melipat kain dan terkejut apabila anaknya menjerit memberitahu rumah mereka terbakar.

“Sedang tengok TV sambil lipat kain, asap penuh dan anak panggil turun. Tengok api sedang marak. Barang semua tak dapat selamat,” katanya.

Punca kebakaran dan jumlah kerugian masih dalam siasatan.Source link

admin

Comments are closed.

Show Buttons
Hide Buttons
%d bloggers like this: