February 22, 2018
You can use WP menu builder to build menus

Exco DAP Selangor, Ean Yong Hian Wah, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Pembangunan Kampung Baharu dan Pemutihan Kilang Haram berdiam diri apabila Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) merobohkan rumah bekas pegawai (kuarters) masjid di Lapangan Terbang Subang semalam, tetapi mula melenting apabila pesta arak di negeri itu dihalang oleh pihak polis.
“Exco kerajaan tempatan dari DAP ni bila kuarters masjid Subang dirobohkan oleh MBSA, dia senyap walau bawah dia ….tang arak ni cepat je…..binawe betul le dia ni…,” kata Abdul Manan dalam Facebook.
Hari ini, Ean Yong tampil mengecam pihak polis berkaitan dengan isu pesta arak Selangor dalam kenyataan media seperti berikut:
Kenyataan Media oleh YB Ean Yong Hian Wah pada 5hb Oktober 2017 di Shah Alam.
Saya amat terkejut terhadap ulasan pihak pihak polis mengatakan penganjuran acara “Bavaria F & B Fest” di Kompleks Beli-belah One Utama PJ akan menjadi tarikan serangan militan dan seterusnya mencetus situasi ketenteraman awam.
Pertanyaan di kalangan rakyat sekarang ialah kemampuan polis untuk menjaga keselamatan awam. Mengikut situasi terkini, nampaknya polis sudah hilang kawalan sehingga terpaksa untuk menghalang penganjuran acara sebegini. Dengan sebab itu, saya ingin tanya 5 soalan kepada Ketua Polis Negara:
1. Mengapa pihak polis dapat menjaga keselamatan di Sukan SEA tetapi tidak mampu mengawal aktiviti Oktoberfest/ Bavaria F & B Fest yang berskala jauh lebih kecil?
2. Adakah ini bermaksud jamuan makan atau aktiviti yang beralkohol tidak lagi selamat di Malaysia?
3. Mengapa Melaka, Johor, Sarawak dan negeri lain boleh menganjur aktiviti Oktoberfest, tetapi Selangor dihalangkan? Adakah ini “double standards”?
4. Mengapa pihak polis tidak boleh menghantar pasukan untuk menjaga keselamatan selain daripada menghalangnya?
5. Adakah Malaysia sudah menjadi tempat yang tidak selamat dan penuh dengan ancaman serangan militan?
Rakyat malaysia bukan sahaja memerlukan ulasan polis yang profesional, tetapi juga tindakan polis yang profesional.
Jikalau polis hanya mampu memberi pandangan tetapi enggan mengambil tindakan fizikal untuk mencegah jenayah yang berpontensi mengancam keselamatan, rakyat anggap ini sebagai ketidakcekapan dan tidak berkeupayaan dan seterusnya hilang keyakinaan terhadap polis.
Justerus itu, saya menyeru kepada Ketua Polis Negera supaya menjawab soalan yang ditanya-tanya oleh rakyat.Source link

admin

Comments are closed.

Show Buttons
Hide Buttons
%d bloggers like this: