February 22, 2018
You can use WP menu builder to build menusKUALA NERUS: Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Terengganu bersedia menghadapi sebarang kemungkinan berikutan fenomena air pasang yang dijangka boleh menyebabkan banjir.

Fenomena itu diramalkan berlaku selama tiga hari minggu ini bermula Selasa sehingga Khamis.

Komander Operasi Kanan JBPM Terengganu, Mohamed Zulkhairul Mohamed Razilah, berkata rondaan dan pemantauan turut dilakukan di kawasan berisiko yang menjejaskan penduduk.

Katanya, pihaknya turut bersedia bagi menghulurkan bantuan memindahkan mangsa yang terlibat.

“Kita telah menggerakkan pasukan-pasukan kita sepanjang pesisir pantai daripada daerah Besut sehingga ke Kemaman.

“Pasukan kita melakukan rondaan di kawasan-kawasan yang dikenal pasti berisiko berlakunya kenaikan paras air, yang akan menjejaskan penduduk, supaya berwaspada dengan fenomena ini,” kata Mohamed Zulkhairul.

Beliau turut mengingatkan penduduk agar sentiasa berjaga-jaga dan mengikuti perkembangan semasa, ekoran bimbang kadar hujan serta fenomena air pasang akan menyebabkan kenaikan paras air.

Jelasnya, selain menghadapi bencana banjir, pihaknya juga memberikan komitmen yang tinggi dalam kes kebakaran dan kemalangan jalan raya.

“Dalam tempoh monsun timur laut, walaupun sepanjang tempoh bencana banjir, kita juga masih menerima panggilan-panggilan kecemasan berkaitan dengan pemadaman kebakaran kediaman,” katanya.

Sepanjang tempoh 10 hari bermula 27 November, sebanyak 25 kes kebakaran telah direkodkan termasuk dua buah kediaman.

Beliau turut menasihatkan mangsa banjir agar berhati-hati dalam menggunakan kembali peralatan elektrik yang ditenggelami air bagi mengelak insiden tidak diingini.Source link

admin

Comments are closed.

Show Buttons
Hide Buttons
%d bloggers like this: