February 25, 2018
You can use WP menu builder to build menus


KUALA LUMPUR: Platfrom media sosial terbesar, Facebook akan mengurangkan (demote) post yang mengajak dan memancing pengguna secara tidak langsung untuk memberi komen, reaksi, undi, tag dan perkongsian.

Perkara itu diumum syarikat perangkaian sosial terbesar, Facebook Inc melalui kenyataan medianya pada 18 Disember.

Taktik atau trick yang dikenali sebagai engagement baiting ini sebenarnya memberi kelebihan dalam algoritma Facebook menyebabkan posting berkenaan kerap muncul dalam kebanyakan News Feed (Suapan Berita).

Facebook akan mula mengurangkan jenis-jenis post yang mengumpan pengguna, digambarkan sebagai spam dari menjangkau lebih ramai pengguna.

Menurut Pakar Intergriti Operasi, Henry Silverman dan Jurutera Facebook, Lin Huang, mereka menerima aduan bahawa pengguna tidak menyukai posting spam di Facebook kerana ini akan mendorong mereka untuk berinteraksi dengan komen, suka, perkongsian dan perkara-perkara lain.

“Sebagai contoh, “Sila SUKA (LIKE) jika anda seorang Aries!”

Taktik atau trick yang dikenali sebagai engagement baiting ini sebenarnya memberi kelebihan dalam algoritma Facebook menyebabkan posting berkenaan muncul dalam kebanyakan News Feed (Suapan Berita).

Selain itu, Facebook juga akan menurunkan post-post bertentang dengan tujuan asalnya dalam News Feed – keaslian berita seperti mana yang dilaporkan oleh syarikat gergasi berkenaan.

“Perkara seperti clickbait dan pautan ke halaman laman web yang kurang berkualiti berkonsepkan spam, sensasi, atau mengelirukan ini akan dikurangkan agar mempromosikan perbualan yang lebih bermakna dan sahih di Facebook,” jelasnya.

Dalam pada itu, syarikat berkenaan juga memaklumkan post yang berkait dengan meminta bantuan atau cadangan seperti mengumpulkan wang amal atau meminta tips perjalanan tidak akan terjejas oleh proses ini.

Bagaimanakah ini akan memberi kesan kepada Halaman (Pages) di Facebook?

Penerbit dan perniagaan lain yang menggunakan taktik engagement baiting ini dalam post mereka patut menjangkakan jangkauan (reach) post mereka akan menurun.

Sementara itu, halaman yang berulang kali berkongsi post berkaitan dengan engagement baiting ini akan dilihat menurun dalam kadar yang signifikan.

Pentadbir halaman Facebook (Facebook Pages Admin) seharusnya memberi tumpuan untuk menyiarkan berita atau cerita yang relevan dan bermakna yang tidak menggunakan taktik engagement baiting.Source link

admin

Comments are closed.

Show Buttons
Hide Buttons
%d bloggers like this: