© Copyright 2017, All Rights Reserved
Home / Politik / Dakwaan Empangan Pecah Punca Banjir Di Rembau Tidak Benar

Dakwaan Empangan Pecah Punca Banjir Di Rembau Tidak Benar

SEREMBAN – Syarikat Air Negeri Sembilan Sdn Bhd (SAINS) menafikan dakwaan kononnya Empangan Pedas pecah yang mengakibatkan banjir di Rembau dan kawasan sekitarnya semalam.

Pengarah SAINS, Wan Rasdi Wan Ismail, berkata kejadian banjir itu tiada kena-mengena dengan empangan pecah, sengaja direka bagi memburukkan lagi keadaan.

“Banjir ini kerana hujan lebat yang menyebabkan limpahan air sungai. Empangan Pedas berada dalam keadaan baik dan jika penuh pun ia (empangan) akan mengeluarkan air melalui alur limpah ke sungai.

“Saya minta orang ramai tidak panik, tidak perlu sebar benda yang tidak betul dan tidak perlulah mereka-reka cerita,” katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Beliau mengulas kejadian banjir di Rembau dan Kuala Pilah yang disebarkan dalam media sosial kononnya ia berlaku akibat Empangan Pedas pecah.

Wan Rasdi berkata, jika benar, sudah tentu ramai yang terkorban, namun apa yang berlaku adalah sebaliknya.

“Hentikan sebar benda yang tidak sahih. Semua empangan di sini masih dalam keadaan baik dan terkawal,” katanya.

Semalam, Ahli Parlimen Rembau yang juga Menteri Belia Dan Sukan Khairy Jamaluddin menafikan bahawa banjir berkenaan berlaku akibat empangan pecah.

Beliau sebaliknya menegaskan ia berpunca daripada hujan lebat luar biasa sejak malam kelmarin yang menyebabkan limpahan di Sungai Rembau. – BERNAMA


Source link

Tinggalkan Ulasan Anda

About admin

x

Check Also

Khalid: Probe into ‘plot’ by 3 Tan Sris to topple PM still with AG

Inspector-General of Police Khalid Abu Bakar says any further instruction must come ...

© Copyright 2017, All Rights Reserved